euprava.gov.rs

Упутство за запослене у предшколским установама


Пријава запослених у предшколској установина систем за обраду захтева (логовање)

На Порталу еУправа на адреси https://www.euprava.gov.rs/ у горњем десном углу потврдити на реч ПРИЈАВА.


Отвориће се страница као на слици у наставку, где је довољно да САМО потврдити на дугме „Пријавите се електронским сертификатом“.


Уколико је на рачунару исправно инсталирн програм за квалификовани сертификат, на екрану ће се појавити прозор за унос ПИН-а квалификованог сертификата. Упутство за инсталирање ових програма доступна су на сајту сертификационог тела које је издало сертификат који користите. Списак сертификационих тела доступан на страници Помоћ/Квалификовани сертификати.

За кориснике Internet Explorer-а прозор за одабир ПИНа је као на слици у наставку.


Потребно је одабрати сертификат и потврдити на ОК и унесите свој ПИН.

ВАЖНО: Уколико је више корисника приступало сертификатом са тог рачунара, могуће је да свој сертификат нећете видети одмах на првом месту, зато је потребно отворити листу свих коришћених сертификата опцијом „MORE CHOICES“.

Одабрати сертификат (име и презиме), потврдити на ОК и унети ПИН.

За кориснике Google Chrome интернет претраживача, одабир сертификата изгледа као на слици у наставку.


Одабрати сертификат (име и презиме), потврдити на ОК и унети ПИН.

Након уноса ПИНа, отвориће се страница „Избор улоге“, где је потребно уместо имена (физичког лица) у падајућој листи одабрати назив своје институције.
Обрада захтева

Након успешног логовања, на страници „Моја еУправа“, у падајућој листи одабрати „Обрада захтева“.


Одабиром опције ОБРАДА ЗАХТЕВА отвара се систем за преглед, преузимање и обраду захтева пристиглих за све услуге предшколске установе на Порталу еУправа.


Са леве стране постоје филтери (наш је савет приликом сваког првог логовања) одабрати филтер „СВИ ЗАХТЕВИ“ и на екрану ће бити приказани сви захтеви поднети за предшколску установу (болдовани су они који су необрађени, а регуларним фонтом су они који су обрађени).

У горњем десном углу постоји иконица за брзи преглед захтева.


Пре тога потребно је означити захтев за који желите брзи преглед па потврдити на иконицу и у падајућој листи одабрати „приказ у ПДФ формату“.

Пре било какве друге интервенције на одабраном захтеву, потребно је захтеву доделити деловодни број.


Уколико запослени у предшколској установи има потребу да комуницира са подносиоцем захтева има опцију „Порука преко портала“ где му се отвара комуникатор преко кога може да размењује поруке.


Ове поруке виде само подносилац захтева и запослени у предшколској установи који обрађује захтев.

За сваку од ових акција коју запослени уради на захтеву, корисник/родитељ добија информацију на страници захтева на Порталу еУправа, а опционо на адресу електронске поште и СМС, а запослени у предшколској установи те информације види на листи захтева по колонама.
Алат за проверу података

Ова опција доступна је само запосленима у предшколској установи.

Алат за проверу података даје могућност запосленима у предшколској установи да врше проверу тачности података за све Пријаве које су им пристигле писаним (традиционалним) или електронским путем.

Запослени у предшколској установи којима је то омогућено, има приступ „алату за проверу података“ до којег долази преко опције „напредне услуге“ и одабиром „Пријава детета у предшколску установу“.


Потребно је попунити сва поља и потврдити на дугме „провера података“.


ВАЖНО:
Преко овог алата није могуће проверити податке за запослене у МУП, Војсци, ВБА, итд. Подаци о запосленима у овим институцијама нису доступни у бази ЦРОСО докле год им траје радни однос.
Преко овог система могуће је урадити проверу само уколико су запосленом доступни сви подаци за оба родитеља и за дете за које је пријава за упис. У случају када отац није познат систем ће на основу провере у матичној књизи проверити и дозволити да се ради провера података са подацима само једног родитеља.

Запослени ће на екрану добити податке који постоје у евиденцијама за задате ЈМБГ бројеве, а такође, запослени службеник предшколске установе има могућност штампања ових података.Врх стране