euprava.gov.rs

Како до двофакторске аутентикације?

Пријава двофакторском аутентикацијом са квалификованим електронским сертификатом

Пријава двофакторском аутентикацијом представља средњи ниво поузданости за који корисник може сам себи да генерише параметре путем мобилног или таблет уређаја,тренутно само уколико поседује квалификовани електронски сертификат. Корисницима који се пријављују на овај начин доступно је 98% услуга.

Уколико изаберете овај начин пријаве, потребно је да преузмете апликацију „ConsentID”:

- За Android кориснике, апликацију можете да преузмете овде.

- За iOS кориснике, апликацију можете да преузмете овде.

Напомена:

У зависности од језика који сте изабрали на телефону, апликација ће Вам се исписивати на том језику приликом коришћења.

Корисници iOS оперативног система српски језик могу подесити тако што ће у својим подешавањима да изаберу апликацију ConsentID и ту одаберу жељени језик (Settings>ConsentID>Preferred Language).

Начин добијања параметара за двофакторску аутентикацију

Да бисте могли да користите апликацију„ConsentID“, која Вам је потребна да бисте се успешно пријавили, неопходно је да себи прво издате параметре.

Параметре (ИД корисника и регистрациони код) можете да самостално генеришете уколико поседујете квалификовани електронски сертификат.

1.На 
Порталу за електронску идентификацију кликните на Пријава и изаберите пријаву квалификованим електронским сертификатом.

Након успешног пријављивања, приказаће се странице са подацима корисничког налога:


2.Одабeрите опцију „Издај податке” и генерисаће се подаци, који су Вам потребни за коришћење апликације коју сте претходно инсталирали.

За коришћење апликације је неопходно да имате интернет конекцију на мобилном уређају/таблету.


Језик на ком се приказује ConsentID апликација зависи од језика на ком ради оперативни систем мобилног уређаја. Ако уређај приказује текст на српском језику и ConsentID апликација ће приказивати текст на српском језику, као што је приказано на сликама.

3. Када се преузме, инсталира и покрене Android или iOS верзија ConsentID мобилне апликације приказује се екран на ком је потребно да се започне иницијализација апликације, тиме што се кликне на „ПОКРЕНИТЕ УПИС“.


4.На екрану који се приказује треба одабрати ручни упис, односно кликнути на опцију „ПОКРЕНИТЕ УПИС“.


5.На следећој форми треба да упишете параметре које сте себи генерисали на Порталу за електронску идентификацију. Потребно је попунити поља „ИД корисника“ и „Регистрациони код“. Поље „Environment код“ се попуњава аутоматски, а поље „Опциона шифра“ треба да остане празно. Кликните на „УПИС“.

Android iOS

6.Одредите и упишите шифру коју је неопходно да запамтите, јер ће бити неопходно да је упишете приликом сваког следећег покретања апликације. То је мера безбедности да само Ви или неко кога сте Ви овластили сме да користи апликацију и ауторизује приступ траженим сервисима.


Коришћење апликације

7. Након извршене иницијализације апликације, приказује се екран на коме ће бити излистани захтеви за приступ, а на почетку, као и када нема захтева на чекању, та листа је празна. Да бисте освежили приказ листе можете да превучете прстом екран одозго на доле или кликнете на иконицу за освежавање.


8. Након уноса параметара у апликацији, неопходно је да на Порталу за електронску идентификацију (eid.gov.rs) кликнете на дугме за пријаву двофакторском аутентикацијом и упишете своје корисничко име.

На Ваш мобилни уређај на ком је инсталирана апликација ConsentID, стићи ће нотификација да постоји захтев за ауторизацију пријаве.

Уколико не стигне нотификација, а иницирана је пријава двофакторском аутентикацијом, онда треба да покренете апликацију ConsentID, упишете ПИН (који сте одредили у кораку број 6) и са листе одаберете захтев за пријаву.

Приказаће се екран као на следећој слици на коме треба да кликнете на зелено дугме „Ауторизовати“.


Након успешне обраде захтева, Портал за електронску идентификацију извршава пријаву и на рачунару или мобилном уређају са ког је покренута пријава преусмерава на одговарајућу страницу након пријаве.

Тим кораком је пријава двофакторском аутентикацијом успешно завршена.


Врх стране